Omdat wij werken met kinderen en jongeren zijn er een aantal regels die belangrijk zijn om te weten.
Bij kinderen jonger dan 12 jaar zijn ouder(s) of verzorger(s) wettelijk verantwoordelijk. Zij hebben recht op inzage van het cliëntdossier en hebben recht op informatie over de begeleiding van hun kind.
Jongeren tussen de 12 en 16 jaar hebben recht op inbreng in de begeleiding en inzage in het cliëntdossier, samen met de gezaghebbende(n).
Vanaf 16 jaar worden jongeren binnen de hulpverlening als volwassen gezien. Dit betekent dat zij zichzelf mogen aanmelden en mogen bepalen wat er wel en niet gedeeld wordt met gezaghebbende(n).
Wanneer beide ouders gezag hebben na een scheiding is het van belang dat zij beiden toestemming geven voor de begeleiding. Ook bij niet getrouwde, samenwonende ouders hebben wij toestemming (voor de begeleiding) nodig van beide ouders. De voortgang en ontwikkelingen worden met beide ouders gedeeld. Hierbij houden wij rekening met de mening en veiligheid van het kind/de jongere.
Op het moment dat één van de ouders gezag heeft, is zijn/haar toestemming voldoende. De niet gezaghebbende ouder heeft geen recht op inzage, maar mag wel belangrijke informatie opvragen bij de gezaghebbende ouder. Wij zullen te allen tijde het belang van het kind/de jongere voorop stellen bij het delen van informatie.